Profile picture

GustavBylund

+46 (0)73 026 26 86hello@gustavbylund.semaistho

Pastagratäng med Bacon och Broccoli

Jättegod pastagratäng som antagligen vore hyfsat nyttig om man minskade mängden ost. Går att ta bort bacon för att göra vegetariskt. Borde gå ganska enkelt att göra veganskt genom att byta ut ost/ägg/gräddde, men vet inte ifall det blir lika gott med veganost?

pastagratäng i ugnsfast form

18-20 portioner

Tar några timmar att tillaga, fungerar absolut bäst ifall man är två som hjälps åt så kan en steka/röra ihop och en hacka saker

Innehåll:

  • 1.5kg pasta
  • 5 pkt á 140g bacon, färdigstrimlad (ta bort ifall du vill ha det vegetariskt)
  • 1 purjolök
  • 1 butternutpumpa
  • 1-2st gul lök
  • 1 röd lök
  • 1 vitlök
  • 5 morötter
  • 3st paprika
  • 200g frusen haricot verts
  • 600g frusen broccoli (kan ta mer, broccoli är gott. Se till att det får plats)
  • 2 burkar á 200g färdigstrimlad soltorkade tomater

Garnering:

  • 4 pkt fetaost
  • 2 pkt färdigriven västerbottensost
  • 1pkt färdigriven gratängost

Sås:

  • 0.5L grädde
  • 5 ägg
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 tsk sambal oulek
  • svartpeppar
  • lite soja
  • en skvätt äppelcidervinäger

Instruktioner:

Hacka och stek saker, lägg dem sen i stora ugnsfasta formar.

Börja med bacon, häll av överflödigt fett och spara så kan du använda det när du steker andra saker senare.

Koka pastan men ta bort lite tid. Typ, för pasta som ska kokas 10 minuter, koka i 6, sen lägg i broccolli och haricot verts (om det får plats, annars koka det separat efter pastan) och sen koka 2ish minuter till (så 8-9min totalt istället för 10. Pastan blir klar i ugnen ändå)

Kan vara nice att steka pumpa lite längre än andra saker eftersom den har längre tillagningstid. Även morötter kan vara nice att steka lite längre, men inte lika viktigt

Gör såsen genom att blanda ihop sakerna i en skål

Lägg i alla saker i ugnsfasta formar och se till att det är bra blandat. Sen lägg på fetaost, såsen, västerbottensosten, och gratängosten, i den ordningen. Tillaga i ugn på 200C (175C varmluft?) i 15-20 minuter. Kanske går att köra lite längre men lägre temp för att göra pumpan bättre tillagad, men osäker på hur osten blir då.